Results

TrustPay announces new partnership with MuchBetter

Computer users and programmers have become so accustomed to using Windows…

TrustPay announces new partnership with MuchBetter

Computer users and programmers have become so accustomed to using Windows…

TrustPay announces new partnership with MuchBetter

Computer users and programmers have become so accustomed to using Windows…

4. septembra 2023

Digitálne peňaženky: Čo sú a ako fungujú?

autor: TrustPay
Sledujte nás:

V dnešnom modernom svete, kde technológia rýchlo napreduje, sa aj spôsob, akým platíme za tovary a služby, mení. Koncept digitálnych peňaženiek sa stáva stále populárnejším a otvára nové možnosti pre pohodlné, rýchle a bezpečné elektronické platby.

V tomto blogu sa budeme zaoberať tým, čo digitálne peňaženky sú, ako fungujú, aký je rozdiel medzi digitálnymi peňaženkami a mobilnými peňaženkami a ktoré sú na trhu tie najznámejšie.

Čo je to digitálna peňaženka?

Digitálna peňaženka, známa tiež ako mobilná peňaženka alebo e-peňaženka, je virtuálny nástroj, ktorý umožňuje ukladať, spravovať a realizovať finančné transakcie cez elektronické zariadenia, ako sú mobilné telefóny, počítače, alebo smart hodinky. Tieto peňaženky eliminujú potrebu fyzických peňazí alebo plastových kariet, čo znamená, že môžete platiť za svoje nákupy a služby priamo cez svoje zariadenie.

Ako digitálna peňaženka funguje?

Ich základný princíp spočíva v tom, že si uložia vaše údaje, ako sú kreditné karty, bankové účty a iné platobné informácie, a potom umožňujú rýchle a jednoduché uskutočňovanie platieb cez elektronické zariadenie, ako je napríklad smartfón alebo tablet.

Keď sa rozhodnete zaplatiť cez digitálnu peňaženku, aplikácia vám umožní vybrať si platobnú metódu a overiť svoju identitu buď heslom, odtlačkom prsta alebo rozpoznávaním tváre. Platobné informácie sa bezpečne odošlú prostredníctvom procesu tokenizácie platby a transakcia je dokončená.

Digitálne peňaženky vs. mobilné peňaženky

Hoci sa tieto dva pojmy môžu zdať podobné, existuje medzi nimi jemný rozdiel.

Digitálna peňaženka je skutočne digitálnou verziou vašich fyzických kariet a účtov. Môže to byť aj webová platforma, kde si ukladáte svoje platobné informácie pre pohodlné online nákupy. Digitálne peňaženky sa môžu používať aj pre prevody peňazí, platby na internete a iné finančné transakcie.

Mobilná peňaženka je konkrétnym príkladom digitálnej peňaženky, ktorá je uložená priamo na vašom smartfóne. Príkladom takýchto mobilných peňaženiek sú Apple Pay a Google Pay. Tieto aplikácie umožňujú ukladať vaše platobné informácie na zariadenie a používať ho na rýchle platby v kamenných obchodoch alebo online.

 

Výhody digitálnych peňaženiek

  • Pohodlie a rýchlosť: S digitálnymi peňaženkami môžete uskutočniť platbu jednoducho a rýchlo. Stačí pár dotykov na obrazovke a platba je vybavená.
  • Bezpečnosť: Digitálne peňaženky sú chránené rôznymi vrstvami ochrany, ako sú biometrické údaje, heslá a dvojité overovanie, čo zvyšuje ich bezpečnosť.
  • Organizácia: Digitálne peňaženky umožňujú sledovať transakcie a výdavky jednoduchým a prehľadným spôsobom, čo dopomáha k lepšiemu riadeniu financií.
  • Medzinárodná využiteľnosť: Niektoré digitálne peňaženky umožňujú platby v rôznych menách, čo uľahčuje medzinárodné nákupy a transakcie.

Na trhu je dostupných niekoľko digitálnych peňaženiek. Medzi najpopulárnejšie patria Google Pay, Apple Pay, WeChat Pay alebo PayPal. Všety sú dostupné aj cez platobnú bránu TrustPay.

Google Pay

Google Pay je digitálna peňaženka vyvinutá spoločnosťou Google, ktorá umožňuje používateľom uskutočňovať platby prostredníctvom mobilných telefónov. Google Pay podporuje viacero spôsobov platby a ponúka jednoduchý a bezpečný platobný proces.

Apple Pay

Apple Pay je digitálna peňaženka vyvinutá spoločnosťou Apple, ktorá umožňuje používateľom uskutočňovať platby prostredníctvom zariadení iPhone, iPad alebo Apple Watch. Apple Pay využíva biometrické overenie na zaistenie bezpečných transakcií a podporuje viacero spôsobov platby.


Google Pay a Apple Pay na platobnej bráne TrustPay

WeChatPay

WeChatPay je digitálna peňaženka vyvinutá čínskym gigantom sociálnych médií Tencent, ktorá umožňuje používateľom uskutočňovať platby prostredníctvom ich účtu WeChat.

WeChat Pay umožňuje používateľom posielať peniaze priamo cez chat, platiť za nákupy v kamenných obchodoch, ako aj na internete.

Jedným z najzaujímavejších aspektov WeChat Pay je jeho integrácia s každodenným životom. Vďaka rozšíreným možnostiam, ako sú rezervácie v reštauráciách, cestovanie hromadnou dopravou alebo dokonca platenie účtov, je WeChat Pay omnoho viac ako len platobná služba. Táto multifunkčná integrácia robí z WeChat Pay jednu z najdominantnejších platobných metód v Číne.


WeChat Pay cez TrustPay

PayPal

PayPal je digitálna peňaženka, ktorá umožňuje používateľom uskutočňovať platby prostredníctvom ich PayPal účtu. PayPal podporuje viacero spôsobov platby a ponúka jednoduchý a bezpečný platobný proces.

Jednou z najväčších výhod PayPalu je jeho bezpečnosť a dôveryhodnosť. Služba poskytuje ochranu proti podvodom a vrátenie peňazí v prípade nesplnenia očakávaní. To vytvára dôveru medzi kupujúcimi a predávajúcimi na online platformách.

Ak chcete platiť prostredníctvom služby PayPal musíte sa najprv zaregistrovať na stránke a následne spárovať svoju kartu s vytvoreným účtom.

 

 

Digitálne peňaženky prichádzajú s rôznymi funkciami a vlastnosťami, aby spĺňali stále náročnejšie potreby používateľov a tvoria teda atraktívnu alternatívu k tradičným hotovostným platbám, alebo platobným kartám.

S ich stále sa rozvíjajúcou funkcionalitou môžeme očakávať, že v budúcnosti budú mať ešte väčší vplyv na spôsob, akým nakupujeme a platíme.

Zistite viac o digitálnych peňaženkách a ďalších lokálnych platobných metódach na našom webe www.trustpay.sk/expandujte, alebo kontaktujte priamo náš tím na podpora@trustpay.eu.